Skip to main content

Stamboomnaam : Rabanna Famé van Gucci’s House

Roepnaam : Famé

Polydactyl

Ras: Maine Coon

Geboren op : 27-11-2023

Geslacht: Poes

Kleur: Black-Tortie-Silver-Tabby-White

Dochter van : Kenzo & Donna

 

Datum getest op :

DNA: 13-3-2023 Negatief

HCM:

PKD: 13-3-2023 Negatief

SMA: 13-3-2023 Negatief

Heupdysplasie:

Bloedgroep: N/N

Felf & Fiv :

 

HCM: Is een spierziekte (myopathie) van het hart (cardio), waarbij de spierwand van de hartkamer sterk verdikt (hypertrofie) is.

HCM is genetisch, maar komt pas op latere leeftijd tot uiting, dit noemen we een verkregen hartziekte. Een kat wordt dus geboren met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.

Een sterk verdikte hartspier kan hartritmestoornissen veroorzaken en dit kan weer leiden tot sloomheid of zelfs plotse dood.

DNA: Brengt de gezondheid van je kat in kaart, zoals het risico op gezondheidskwalen als gevolg van genetische afwijkingen.

PKD: Pyruvate Kinase DEFICIËNTIE is een enzym wat de rode bloedlichaampjes, ook wel erytrocyten genoemd, nodig hebben voor hun energiehuishouding. Een tekort aan dit enzym heeft een gebrek in de energievoorziening tot gevolg hetgeen resulteert in het vroegtijdig afsterven van het rode bloedlichaampje.

 

SMA: Bij spinale musculaire atrofie (SMA) sterven de zenuwcellen, die de skeletspieren aansturen, af. SMA komt voor in verschillende gradaties, van mild tot dodelijk. In het laatste geval treedt sterfte vaak al in de baarmoeder op.

De afwijking is met name zichtbaar in de spieren. Er kan afbraak van spieren optreden, en vertraagd herstel van de spieren na inspanning. De eerste spierzwakte treedt op als de kittens drie of vier maanden oud zijn, ze kunnen niet meer goed lopen en springen. Als ze tussen gaan de vijf en twaalf maanden oud zijn, gaan ze een zwaai met de poot maken vanuit het bekken.

Heupdysplasie: Net als bij honden spelen meerdere factoren een rol bij het ontstaan van deze heupaandoening. Erfelijkheid is de grootste boosdoener bij katten. Bij heupdysplasie ontwikkelen in het eerste levensjaar van de kat de heupkom en dijbeenkop zich niet goed. Meestal is de kom niet diep genoeg, waardoor het ronde bolletje niet goed past. Het gewricht is daardoor minder stabiel, zodat er speling in de heup ontstaat. Deze wrijving veroorzaakt pijn. Doordat het heupgewricht niet goed in elkaar past, gaat de kraakbeenbekleding slijten. Er ontstaat dus ook Artrose Vooral katten tot 2 jaar kunnen last krijgen van heupdysplasie. Ze zijn nog jong en speels en belasten daardoor hun heupen meer.

Bloedgroep:  N/N, N/b of N/c = waarschijnlijk bloedgroep A. Wanneer gefokt wordt met een poes met bloedgroep B (b/b), dan dient ook de kater b/b te hebben. Wanneer de kater namelijk A heeft, zullen er kittens in het nest zijn met bloedgroep A. Doordat de poes via de melk antistoffen tegen A aan de kittens geeft, zullen de rode bloedcellen van kittens met bloedgroep A worden afgebroken: iso-erythrolysis neonatalis.